Tænk engang
Det er sjovt, hvordan man kan vokse op, og der er nogle ting man aldrig har skænket en tanke. Pludselig en dag, bliver man sat i forbindelse med en af disse ting, og man finder ud af, hvor fantastisk den er, og bagefter forstår man ikke, hvordan man nogensinde har kunnet leve uden!
Og nej, det er ikke en mobil-telefon, jeg snakker om, selvom rigtig mange folk nok har det på samme måde med dem. Den helt specifikke ting jeg snakker om, er faktisk en dug – som i en borddug til at putte på et bord. Jeg sad netop og læste om vine på Balogivine.dk og den ene overspringshandling tog den anden, og pludselig handlede det om at pynte et hyggeligt bord til en god aften med den rigtige vin.
Dug som julepynt
Nu hvor det er ved at være juletid, har jeg pyntet op derhjemme. Det er mest i rød, grøn, guld og sølv farver. Der er blevet sat dekorationer med kalenderlys frem, hængt adventskrans op, flettet julehjerter, sat et par nisser frem, og nogle engle er det også blevet til. Alligevel var det bare som om, at der var noget der ikke helt passede sammen, og pludselig slog det mig! Dugen på spisebordet! Den hvide dug med de gule blomster-omrids, stod i skærende kontrast til den varme julehygge. Efter dugen blev skiftet ud med en rødlig, ternet dug, fald stemningen til ro, og den rette jule-atmosfære kom frem.
Bolsjebagningen
Men det er ikke kun i forhold til udseendet, at jeg er kommet til at indse, hvor vigtig dugen faktisk er. Hvert år, har vi herhjemme haft en tradition med at lave bolsjer. Når man laver bolsjer, varmer man store mængder sukker, indtil de når rigtig høje temperature og til sidst smelter sammen til en blød klistret masse. Og netop heri ligger der en udfordring. Vi har som regel lavet bolsjerne i køkkenet, men i den nuværende lejlighed er der ikke plads til det. Dog er bolsjemassen så varm, at den ikke kan hældes på træbordet i stuen, og hælder man det ud på en bageplade eller lignende, klistrer det sig fast og bliver helt umuligt at arbejde med.
Løsningen blev endnu engang en dug. Der findes nemlig duge, der er fremstillet af teflon, som både kan beskytte bordpladen mod varme, men de forhindrer også bolsjemassen i at klistre sig fast. Pludselig kunne spisebordet altså både forvandles til en del af julepynten med den ene dug, og med en anden dug, kunne det blive til den perfekte bolsjebagnings-station.
Som nisselandskab
Til sidst, så oplevede jeg også ude på arbejdet, at der skulle dækkes op til jul. De ville gerne have et nisse/vinter-landskab, men det kneb med bordpladsen til det. I stedet blev løsningen at købe en hvis dug, der blev lagt på arbejdets spisebord, hvorefter vi med tuscher kunne tegne og dekorere dugen, indtil vi have et flot og hyggeligt vinterlandskab, som nu kan stå der hele vinteren uden at optage ekstra plads.
Brug også vinteren til at få styr på klædeskabet
Jeg er blevet inspireret til at få styr på vores klædeskabe herhjemme, og få doneret noget af de slidte tøj til Afrika. Der er masser af god tid til det nu, og det er jo bedre sent end aldrig som man siger. Jeg har stødt på en udfordring som hedder Project 333. Det handler om at have 33 stykker tøj i 3 måneder, og så se om man mangler resten. Det viser sig vist ofte at man kun bruger lidt af sit tøj, den klassiske 80/ 20 regel slår til igen